Kan je een auto verzekeren met voorlopig rijbewijs?

Kan je een auto verzekeren met je voorlopig rijbewijs?

Je eerste stap richting je volledige rijbewijs is achter de rug. Nu wil je oefenen voor je volledig rijbewijs.

Ja, verzekeraars maken bij het opstellen van een autoverzekering geen onderscheid tussen voorlopige en definitieve rijbewijs. Veel maatschappijen gaan beginnende bestuurders niet verzekeren vanwege het rijbewijs maar het risico dat ze nog dragen van onervarenheid en je jonge leeftijd dat aantoont dat je niet genoeg schadevrije jaren hebt. Maar hoe moet je voldoende oefenen om überhaupt je definitieve rijbewijs te behalen? Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  1. Je kan je inschrijven als tweede bestuurder met de auto van je mama, papa of andere familielid. De premie zal uiteraard wat hoger liggen, maar op deze manier ben je als beginnende bestuurder ook verzekerd.
  2. De tweede mogelijkheid is je eigen auto aankopen en deze op je naam laten verzekeren. Dit valt wat moeilijk, aangezien niet veel maatschappijen beginnende bestuurders verzekeren. Maar het is zeker en vast niet onmogelijk. Het nadeel is natuurlijk dat men veel zal moeten betalen voor de premie. Het grote voordeel dat er ook aan vast hangt is het feit dat je schadevrije jaren al van start gaan. Dit wil zeggen dat je naarmate tijd kan profiteren van kortingen van verzekeringsmaatschappijen en daalt jaarlijks de prijs van je premie.

Wat zeker niet mag en wordt beschouwd als fraude:

  1. Je auto verzekeren op de naam van een familielid of vriend en dus niet de regelmatige bestuurder is van het voertuig.
  2. Opzettelijk informatie verzwijgen zoals verkeerde jaartal van je rijbewijs doorgeven om een verlaagde premie te verkijgen.

Aarzel niet om nu online een nieuw verzekeringsaanvraag op te sturen en binnen 24 uur een antwoord te ontvangen!

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email