Kan je een auto verzekeren met voorlopig rijbewijs?

Kan je een auto verzekeren met je voorlopig rijbewijs?

Proficiat je hebt je voorlopig rijbewijs behaald en je wenst je wagen te verzekeren. Met een voorlopig rijbewijs mag je dan of alleen of met een begeleider rijden.
 
Verzekeraars houden op zich geen rekening met een voorlopig of een definitief rijbewijs. Beginnende bestuurders worden immers niet verzekerd vanwege hun rijbewijs maar het risico dat ze nog dragen van onervarenheid en de jonge leeftijd.
 
Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

1. Je kan je inschrijven als tweede (occasionele) bestuurder bij je ouders of bij een andere familielid. De premie zal uiteraard wat hoger liggen, maar op deze manier ben je als beginnende bestuurder ook verzekerd en wordt dit ook meegerekend als opgebouwde schadeverleden.

2. Uiteraard kan je je voertuig ook op je eigen naam verzekeren. Hou er wel rekening mee dat de meeste verzekeraars je kunnen weigeren omwille van je onervarenheid of je een voorstel aanbieden met een overdreven hoge premie. Maar het is zeker en vast wel mogelijk. Naarmate je meer rijervaring opbouwt zal je bij de meeste maatschappijen kunnen profiteren van kortingen en zou je premie jaarlijks moeten dalen wanneer je geen ongeval ‘in fout’ veroorzaakt.
 
Wat zeker niet mag en wordt beschouwd als fraude:
1. Je auto verzekeren op naam van iemand anders als je zelf de regelmatige bestuurder bent van het voertuig. Ook wanneer je je voertuig zou verzekeren op naam van je ouders en je niet vermeld zou staan in het contract als gebruikelijke bestuurder.
2. Opzettelijk informatie verzwijgen zoals schadeverleden of een verkeerde jaartal van je rijbewijs doorgeven om zo een verlaagde premie te verkrijgen.
 

Aarzel niet om nu online een nieuw verzekeringsaanvraag op te sturen en binnen 5 werkdagen een verzekeringsvoorstel te ontvangen!

DEEL DIT ARTIKEL

Hulp nodig?